Изберете страница

Bvlgari Aqva Pour Homme и Aqva Pour Homme Marine са създадени от парфюмера Jacques Cavallier “за да извикат естествената свежест и сила на океана.“ Всички сме срещали парфюми, които твърдят че са улови аромати на облаците, слънцето, снега, планинския въздух, пустините или плажовете. Понякога въображението ни може да „запълни празните места“. Ако парфюмерист ви представи „Сняг“ – може да бутилира масла от бор и кедър, тамян / димни нотки, и това в “студена, кристална” бутилка, вие най-вероятно ще създадете снежна картина в главата си (уютна хижа, разположена в планината, с комин изпускащ гъст дим, около заснежените вечнозелени дървета). Но тази сцена в действителност не мирише на истински сняг (ледени кристали) нали?

Сега си представете възможностите на парфюма, който се опитва да пресъздаде уханието на вода. Bvlgari се е ограничил (донякъде) да пресъздаде аромата на „океана“ / „морето“ в своите Aqva аромати за мъже. Нека да ти разгледаме:

Bvlgari Aqva Pour Homme (2005)

Bvlgari Aqva Pour Homme (2005)

„Моето вдъхновение за Aqva Pour Homme идва от дълбоките води“, казва Кавалие. За да провокира миризмата на дълбокото море, той използва нотки на мандарина, петигрен, сантолина, позидония, минерален кехлибар и салвия.

Bvlgari Aqva Pour Homme отваря със силни аромати на мандарина и петигрен – добре дошла промяна от обичайното отварящо ухание на бергамот, в много от популярните мъжки аромати. След няколко минути цитрусовите нотки изчезват и на преден план излиза билковият аромат. Позидония, водно растение, което расте основно в средиземноморските и австралийските води, е ароматна нотка и в двата парфюма Bvlgari Aqva. И в двата парфюма на Aqva, тази нотка допринася за един лек, чист, леко солен и „тръстиков“ аромат. Но позидония не може да се конкурира с пикантната нотка на сантолина в Aqva Pour Homme. Листата на сантолина имат миризма на петрол. Миризмата им извиква представата за тъмна, тъмнозелена, подобна на меласа субстанция, но и да си признаем аромата ни харесва.

Aqva Pour Homme има воден характер, но не мирише на океанска вода. Когато носите този парфюм, въображението ви ви отвежда на брега, където мирише на влажни, купчини от миди и мочурища; катранени кейове; морски водорасли; и топли океански бризове, които се допълват от миризмите на горещите двигатели на лодките и техните изгорели газове. Всъщност, ароматът на Aqva Pour Homme напомня за пристанище. Ако не харесвате аромата на „бензин“ или „сух катран“ в Christian Dior Fahrenheit, то тогава няма да ви хареса и Aqva Pour Homme. Комбинацията сантолина / позидония започва доста плавно, но бързо се засилва. В самия край на развитието на Aqva Pour Homme се усеща слаб, сух / тебеширен кехлибар. Aqva Pour Homme е доста силен парфюм и трае на кожата ви за около три часа (което е нещо хубаво, защото колкото и да харесвате нотката на сантолина, малко хора биха искали да я усещат за повече от три часа).

Bvlgari Aqva Pour Homme Marine (2008)

Bvlgari Aqva Pour Homme Marine (2008)

Aqva Pour Homme Marine съдържа нотки на нероли, грейпфрут, позидония, мъзга, розмарин и бяло кедрово дърво.

Aqva Pour Homme Marine отваря с остър, леко “мръсен” аромат на грейпфрут, който за съжаление изчезва за секунди върху кожата ви. Почти несъществуващото отваряне на цитрусови плодове води до леко „морско“ (позидония) ухание. Морското съчетание се смесва със сладка, невзрачна, леко “ментова” нотка, която съдържа ухание на избелял кедър. Aqva Pour Homme Marine е леко безличен в сравнение с “оригиналния” Aqva Pour Homme.

Нито един от парфюмите на Aqva Pour Homme не е иноваторски (или да предизвиква вълни), но оригиналния Aqva Pour Homme има повече характер и „дух“ от Aqva Pour Homme Marine. Marine е много воден и в друго отношение: трайността му върху кожата е много малка. За него Кавалие казва че е черпил вдъхновение от “цвета и прозрачността на кристалната вода”. Напълно сме съгласни, че аромата отговаря на това твърдение.