Изберете страница

Основните Групи Аромати

Comité Français du Parfum класифицира широката гама комбинации от аромати в основни групи, всяка от които е разделена на подгрупи. Тази класификация се прилага за парфюмните продукти за жени и мъже. В много случаи редът на думи варира в зависимост от производителя, напр. дървесни пикантни или пикантни дървесни, цветни ориенталски или ориенталски цветни. Ето кои са основните групи аромати и техните подгрупи:

Цитрусови аромати

Дървесния цитрус могат да се добавят Агаровото дърво, Сандалово дърво, Ела или Кедър.
В Чипровия цитрус се добавя „горска“ нотка чрез Пачули, Салвия, Скална роза и Бор
В Пикантния цитрус се добавят елементи от подправки като Джинджифил, Пипер, Карамфил, Анасон и Канела.

Цветни аромати

Ароматите са романтични, женствени, чувствени и красиви

Типичните за тази група съставки са Роза, Жасмин, Тубероза, Иланг иланг, Лотус, Нероли, Ирис, Теменуга, Гардения и др.

Това е най-голямата група, лесно се разпознава и много лесно се променя. Може да бъде разделена на следните подгрупи:

Единична нотка, която има уханието само на едно цвете, като Тубероза или Жасмин, заобиколено от поддържащи нотки за засилване на самото ухание.
Цветен букет – потапя сетивата ви в невероятен букет от различни цветя – с 3 или повече цветни ухания, без доминиращо такова, за по-хармоничен аромат.
Зелен / фюжерен – цветно ухание, смесено с босилек, мента, мащерка, виолетово листо, розмарин, създаващи усещане за свежест и зеленина.
Ориенталски – опияняващ, със сетивни нотки на Ванилия, Тамян, Карамфил и Скална роза

Ориенталски Аромати

Обикновено се разпознават със своя богат, мек и съблазнителен аромат. Те са силни и комбинират дървесни съставки, екзотични цветя и подправки.

Типичните за тях натурални съставки могат да включват Сандалово дърво, Палисандрово дърво, Агаровото дърво, Кедър, Ванилия, Кехлибар, Карамфил, Индийско орехче, Канела, Тубероза, Гардения, Иланг Иланг, Жасмин и др.

Подгрупите на Ориенталските аромати включват:

Цветни дървесни – топли, сухи, дървесни и сладникави
Цветни пикантни – сладки и пикантни
Меки ориенталски – с по-изразена прахообразна основа

Някои класически примери за парфюми, които попадат в групата Ориенталски аромати са: Opium, Boucheron, Coco, Poison, Boudoir, Obsession

Чипрови Аромати

Името им идва от остров Кипър – на френски „chypre“ – легендарното родно място на Афродита, богинята на любовта и красотата. Тази група аромати се характеризира с по-горски тип ухания, обикновено с цветен и / или цитрусов нюанс, но със съставки като Лавандула, дъбов мъх, Бергамот, Пачули, Салвия, Ветивер, подправки и смоли. Те са сложни, изтънчени и унисекс. Парфюмите от тази група излъчват топлина, но също така и студенина и това ги прави интригуващи, секси и много елегантни.

Подобно на Цветната група аромати, Чипровите могат също да бъдат подразделени на:

Цитрусови Чипрови
Цветни Чипрови
Свежи или зелени Чипрови – повече дървесни, листни и свежи и по-малко земни нотки

Фюжерни / Зелени Аромати

Свежи, леки аромати, по същество унисекс, но много популярни сред мъжете. Ароматите в тази група обикновено се състоят от вечнозелени есенции като Кедар, Хвойна, Кипарис, Галбан, Лавандула и лайм или други цитрусови плодове за повече жизненост и свежест.

Дървесни Аромати

Дървесните аромати са по-подходяща за мъже и съдържат сандалово дърво, кедър, пачули и ветивер.

Те се делят на: Дървесни, Дървесни цитрусови, Дървесни ароматни, Дървесни пикантни и Дървесни кехлибарени

Ако все още се чудите с какъв аромат е парфюмът, който сте си избрали или се колебаете, кой аромат да изберете за Вас или Вашите близки, търговските представители на нашия онлайн магазин за парфюми са винаги готови да отговорят на Вашите въпроси.